CHIA -Salvia hispanica český název Šalvěj hispánská
První zmínky o jejím pěstovaní sahají až do časů starých Aztéků.
Již 2600 let před naším letopočtem byl amarant, fazole, Chia a kukuřice hlavní složkou jídelníčku Aztéků a Májů .
V Mexiku, Střední a Severní Americe Chia semínka hodně lidí stále používá jako potravinu. V těchto oblastech je také velmi oblíbený nápoj “chia fresca”..
Ale tím rozmanitost použití zdaleka nekončí , protože lístky Chia /Salvia Hispanica/ obsahují vysoký poměr oleje, který je zároveň velmi účinným repelentem proti hmyzu. Díky tomu není nutné používat pesticidy při jejím pěstování..
Chia semínka mají vyšší obsah omega 3 mastných kyselin než rybí produkty. V porovnaní s rybím masem a rybími výrobky je obrovskou výhodou, že neobsahuje toxiny ( dioxin a rtuť ), které se už dnes objevuje poměrně často v produktech z ryb. .
Chia semínka se přidávají do různých jídel , například do pečiva, jogurtů, omáček, koláčů dokonce i do zákusků.
Chia semínka jsou výborným zdrojem proteinů, přírodním zdrojem zinku, železa, draslíku a hořčíku,
Chia semínka můžete přimíchat prakticky do každého jídla nebo nápoje , dodávají totiž Vašemu tělu velké množství energie , ale zároveň Vás zbavují pocitu hladu. Prověřeno staletími !!!!
Země původu Bolívie